Wednesday

Taman Negara


Taman Negara di Pahang amat terkenal dengan taman yang amat luas serta menyimpan pelbagai rahsia alam untuk dihayati dan dikaji oleh penyelidik dan pengunjung yang mencintai alam semulajadi.

Kedudukannya di Banjaran Titiwangsa, yang meliputi sebahagian Daerah Lipis dan Jerantut di Pahang, dilihat menjanjikan pelbagai kajian penyelidikan ke atas habitat dan spesies hidupan liar.

Penyelidikan dan pengurusan ke atas spesies hidupan liar terutamanya spesies yang terancam dan habitat sebagai usaha memulihara populasi yang sedia ada.

Hutan tanah pamah dipterokap yang meliputi sebahagian besar kawasan ini menampung kira-kira 14,000 spesies tumbuhan, 200 spesies mamalia dan 300 spesies burung yang boleh dijadikan sumber kajian penyelidikan.

Terdapat juga sekurang-kurangnya 80 spesies kelawar dan 30 spesies tikus di Taman Negara. Pada ketinggian 750 meter, hutan-hutan gunung oak, rotan, palma dan konifer boleh ditemui.

Pengurus Pemasaran dan Promosi Perbadanan Bukit Fraser Badan Pelancongan Negeri Pahang, Kamarudin Ibrahim berkata pengurusan kawasan Taman Negara adalah bagi melindungi sumber biologi untuk tujuan saintifik, pendidikan, rekreasi, ekonomi dan lain-lain bagi generasi akan datang.

 


 


2 comments: